tiistai 1. joulukuuta 2009

Kirja on sosiaalinen juttu

John Battelle kirjoittaa blogissaan, miten Amazon ei Kindlensä kanssa ymmärrä, mistä kirjoissa ja lukemisessa on kyse. Battelle kirjoittaa, että hän ei aio lukea kirjoja nykyisillä ekirjalukulaitteilla.

Battelle listaa ekirjan heikkouksia:

"- You can't share a Kindle book with anyone else. That's just nuts. The sharing of a book is perhaps one of the most intimate and important intellectual acts between humans, ever. I'm not stuck on whether or not that sharing is physical. I'm stuck on the inability to share. It's a crime.

- You can't declare to anyone (including, importantly, reminding yourself) that you've read this book - an obstacle I'll call "the library problem." I love being surrounded by books I've read, and I love the fact that people who come to my office or my home library can see the books I've read. Yeah, part of it has to do with status. And does digital mean that status is going away? I don't think so.

- You lose the serendipity of reading in public (and judging, as well as being judged for what is read in public). This issue has famously been pointed out before, and I do find it rather compelling. A Kindle suffers from a kind of social blindness - no one knows what you're reading, unless they ask. Something important is lost when no one knows what you're reading on the subway, the airplane, or the park bench. The opening salvos of countless relationships will no doubt be lost (though I suppose any number of romances have been kindled by the exuberant declaration of one's love for the Kindle...).
" http://battellemedia.com/archives/005062.php

Argumentit yllättivät minut täysin. Minä olen ajatellut, että paperikirjan aika on ohi, koska paperikirja ei pysty kommunikoimaan maailman kanssa. Toisin kuin verkossa oleva teksti.

Mutta minä olen ajatellut epätarkasti.

Tärkeää ei ole se, missä teksti on. Tärkeintä on se, missä lukija on.
Toki tekstitkin voivat keskustella, mutta lukijoiden, kokijoiden ja tekijöiden kohtaaminen kahvilassa, verkossa tai vaikka kirjastossa on tärkeämpää.
Paitsi ehkä kirjallisuuden kannalta.

Ihminen voi rakentaa kirjaston kirjoista vain pienen alttarin kotiinsa, mutta olemalla kirjastotilassa, lähellä kirjoja, kirjojen ja kirjallisuuden sosiaalinen henki leviää myös ihmisen ylle.
Minä käyn joskus näyttäytymässä Akateemisesa kirjakaupassa.
Kaikki kirjastotilat eivät ole yhtä hyviä näyttäytymispaikkoja.

Jos paperikirjan vahvuus on yhä sen kyvyssä tukea jakmista, kertomista ja identiteetin luomista, miten kirjasto tukee tätä lukukokemuksen sosiaalista luonnetta?
Kirjasto on julkinen tila, jossa on luontevaa kävellä kirja kädessä.

Hiljaisuus, intimiteettisuoja, eristäytyminen, yksinäisyys. Säännöt.
Lukupiirit, kirjallisuustapahtumat, kirjallisuusblogit, lukukilpailut, kirjoituspajat, lukijoiden arviot kirjoista kokoelmaatietokannassa, ...

Kirjasto tarjoaa fyysisiä ja virtuaalisia tiloja, kirjallisuutta ja asiantuntijuutta tukiessaan kirjallisuuden sosiaalista kokemista.

John Battelle haluaa ympäröidä itsensä lukemillaan kirjoilla. En tiedä, mitä kirjoja hänellä on hyllyssään, mutta oletan useimpien kotikirjaston rakentajien pyrkivän näyttämään sivistystä, lukeneisuutta, oppineisuutta ja hyvää makua. Ja tietenkin pyrkimään kohti näitä ihanteita. Ymmärrän, että eri ihmisillä nämä asiat tarkoittavat hyvin erilaisia asioita.

Joka tapauksessa on mielenkiintoista, että ekirjat lähestyvät meitä kuitenkin juuri oppilaitosten suunnasta.
Digital textbooks likely to energize e-book war
Professional and Scholarly Publishing Leads the Market for Ebooks by a Wide Margin

Minulla on yhä kirjahyllyssäni vanhoja tenttikirjojani vuodelta noin 1987.
Niistä palikoista minut on tehty.
Haluan tietää, että ne pysyvät hyllyssä.

3 kommenttia:

  1. En usko itsekään innostuvani tuosta laitteesta.. en tartte enää yhtään elektronista laitetta lisää ainakaan.

    Noi argumentit yllätti kyllä mutkin täysin.

    Ompa tosi hämmentävää, että herra Battelle haluaa kaikkien näkevän mitä hän lukee, jotta pääsisi puheisiin ihmisten kanssa... onko hän niin sosiaalinen, että haluaa kaikkien tulevan juttusille vai niin epäsosiaalinen, ettei muuten tapaa ihmisiä?

    Eikö kirjan lukeminen ole se nautinto, eikä se, että oma status kohoaa kun muut näkevät mitä on lukenut? Se nyt on lähinnä surullista.

    VastaaPoista
  2. Tunnistan itseni tuosta siinä määrin että minulla on kirjoille muukin arvo (huomattavasti pienempi, mutta on kuitenkin olemassa) kuin pelkästään sisältö. En tosin sitä että julkisesti olisi nähtävissä mitä luen, mutta olen ylpeä omasta kokoelmastani kotona. Yllättävää kyllä, olen yksin tämän mielipiteen kanssa ystäväpiirissäni. Sisöltöhän se tärkein, mutta jokin siinä viehättää että on saanut kerättyä kasaan kovakantisina versioina juuri ne parhaudet joista nauttii kerta toisensa jälkeen ja joita voi lukea monesti uudestaan.

    Ja myös muista hieman poiketen, odotan myös erittäin innokkaasti e-kirjoja ja niiden lukulaitteita. Valitettavasti tällähetkellä me suomalaiset tulemme olemaan hieman jäljessä tästä. Laitteet maksavat vielä pitkän pennin, niitä ei oikein suomesta saa, ja suurin osa on naitettu valmistajan kirjavalikoimiin, joka ei suomalaisia tai suomennettuja teoksia pahemmin tue. Minua ei haittaa muu kuin tuo suolainen hinta. Se että saan mukaani matkoille ison pinon kirjoja pienessä muodossa, voin pitää mukana useampaa keskenjäänyttä kirjaa ja lukea juuri sitä jota silloin sattuu nappaamaan, sekä mahdollisuus pdf tiedostojen lukuun on kyllä yhden elektroniikkavempaimen arvoinen. Tällöin kouluprujut ei tarvitsisi tulostaa, ja läppärinkin voisi jättää pois. Tosin olen hieman laitenörtti joten voin ymmärtää jos tällainen ei kaikkia heti sytytä.

    En usko että e-kirjat syrjäyttävät vielä pitkiin aikoihin tavallista kirjaa, mutta toivon että ne pääsevät sulassa sovussa rinnakkaiseloon.

    VastaaPoista
  3. minä olen tänään saanut pitää kädessäni ja hipelöidä kirjastooihimme asiakkaille lainattavaksi tulevia e-kirjalaitetta ja minä rakastuin siihen heti! Ihanat aidot nahkakannet, paino dekkarin verran hmmm, tai enemmänkin vain novellikokoelman painoinen. Minä hluan e-kirjavinkkariksi nyt heti! Se laite imi minut mukaansa tänään heti. Tulee siis Espoon kirjastoihin pian.

    VastaaPoista