sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Schildtsin ja Atenan kirjallinen ilta

Kävin Schildtsin ja Atena-kustannuksen järjestämässä kirjallisessa illassa kuuntelemassa mitä (suomenkielistä) tarjottavaa kyseisillä kustantamoilla on tänä syksynä. En varsinaisesti pettynyt, koska en olettanutkaan, että heillä olisi ollut tarjota mitään uutta mielenkiintoista kaunokirjallisuutta. Valitettavasti myös heidän esittelemänsä uusi tietokirjallisuus vaikutti lähinnä lahjakirjoilta. Siis sellaisilta kirjoilta, joita ostetaan vain lahjaksi ja joita lahjan saaja ei koskaan lue. Hyvänä esimerkkinä tällaisista kirjoista etenkin näin isänpäivänä käy Atena-kustannuksen julkaisema Isän keittokirja.

Kirjailijahaastatteluiden kanssa esiin nostettiin seuraavat teokset:

-Marianne Peltomaan Pimeä portaikko vaikutti tavanomaiselta dekkarilta. Se ei herättänyt mitään kiinnostusta. Sain kirjan tilaisuudesta lähtiessäni lahjaksi ja annoin sen heti pois.

-Sirpa Kivilaakson Satukuningatar Anni Swan vaikutti pätevältä elämäkerralta, jossa herkutellaan varsinkin Swanin suhteilla kuuluisiin runoilijamiehiin Otto Manniseen ja Eino Leinoon. Kyseinen teos löytää varmasti lukijansa.

-Jukka Laajarinteen Muumit ja olemisen arvoitus on ilmeisesti jonkinlainen pseudofilosofinen esitys muumitarinoiden ja eksistentialistisen ajattelun yhteydestä. Yhteys kuulosti vähän väkisin väännetyltä, eikä minulle selvinnyt mitä aiheita teos varsinaisesti käsittelee. Kirjailija yritti olla haastattelussa hauska onnistumatta siinä.

-Ulla Ahvenniemen ja Laura Lähteenmäen Mistä on omat talot tehty on tietokirja omakotitalon rakennuttajan arjesta. Naisnäkökulmaisena se kuulemma käsittelee myös aiheeseen liittyviä tunteita, jotka on aiemmissa aihetta käsittelevissä teoksissa unohdettu. Teos saattaa kiinnostaa taloa rakennuttavaa naista, joten minun on vaikea arvioida sen kiinnostavuutta.

Lisäksi Schildts halusi nostaa esiin kaksi ruotsalaiskirjailijaa, joiden haastattelut näytettiin valkokankaalta ruotsiksi ilman tekstitystä. Ratkaisu oli tyylitön ja kömpelö. Siksi en mainitse niistä tämän enempää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti