keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Paolo Coelho: Alkemisti

A.W. Yrjänä on kommentoinut Paolo Coelhon Alkemistia seuraavasti: "Paolo Coelho on joko sieluton ja siekailematon uususkonnollisuuden helppoheikki tahikka vain tavattoman lapsellinen mies. Molemmissa tapauksissa hänen kirjansa ovat täysin lukukelvonta siirappia."

Itse en olisi yhtä jyrkkä. Ehkä mielipiteeseeni vaikuttaa hyvin vähäinen vihkiytymiseni mystikkaan, mutta pidin Alkemistia oikein pirteänä, ajatuksia herättävänä teoksena. Toisaalta myös ymmärrän Yrjänää. Alkemisti on paikoin pelkkää maailmoja syleilevää liirumlaarumia ja tähdellisiä asioita alleviivataan, kuin lukijan oletettaisiin olevan vajaaälyinen.

Coelho on kirjoittanut teoksestaan suoraviivaisen ja selkeän ja mielestäni se ei kerronnallisena ratkaisuna sovi välttämättä aihepiirin yhteyteen. Oletettavasti kerronnan yksinkertaisuus on kirjailijan tietoinen ratkaisu, jonka on tarkoitus jättää tilaa rivien välissä liikkuvalle maailmalle. Ehkä olisi ollut kuitenkin parempi antaa lukijalle enemmän tilaa laajentamalla itse tarinaa. Eli suomeksi: kirja on liian lyhyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti