perjantai 9. lokakuuta 2009

Veikko Huovinen in memoriam

Viime sunnuntaina kuollut Veikko Huovinen oli minulle vielä viikko sitten merkittävin elossa olevista suomalaiskirjailijoista. Suurimman vaikutuksen minuun Huovisen tuotannosta tekivät hänen varhaiset teoksensa, joissa luonto on merkittävässä osassa, kuten novellikokoelma Hirri ja romaani Havukka-ahon ajattelija.

Näitä teoksia lukiessa tulee usein mieleen, että hyvähän sen Huovisen oli siellä metsän keskellä aivan ylivertaisen osuvasti, kauniisti ja olennaisen tiivistäen kuvata luontoa. Eihän sama voi mitenkään onnistua ubiikkiyhteiskunnan ympäröimältä kaupunkilaiselta. Mutta muilla teoksillaan Huovinen kyllä osoitti, että hänellä oli kykyjä vaikka minkälaisen kirjallisuuden kirjoittamiseen, ei vain luonnon ja sydänmaan ihmisten kuvaukseen.

Huovinen tunnettiin etupäässä humoristina, mutta minulle hän oli esteetikko ja positiivisella tavalla kiero yhteiskuntakriitikko. Huovisen tuotannosta löytyy useita pasifistisiksi luokiteltavia teoksia, mutta itse Huovinen oli mieltynyt hänestä gradun kirjoittaneen Heikki Sirviön luonnehdintaan, että Huovinen oli liian ovela pasifistiksi.

Hesarin uutinen Veikko Huovisen kuolemasta
Veikko Huovisen 80-vuotisjuhlahaastattelu Hesarissa
Kainuun maakuntakirjaston Veikko Huovinen -sivut


3 kommenttia:

  1. Jag kommer ännu idag plågsamt tydligt ihåg min barndoms ständiga sparande och gnetande. Det var strax efter kriget. Ingenting fick kastas. Allt skulle sparas. Finland kändes grått och trist.
    På 60-talet skulle det nog ha varit svårt att få mig motiverad att frivilligt att läsa någonting om finsk landsbygd och sparsamhet - ens med humor som lockbete.
    Men när jag sen läste Huovinens HAMSTERIT någon gång på 70-talet var jag helt såld! Då hade jag fått det avstånd jag behövde till min barndom för att kunna njuta av hans burleska beskrivning av original på den finska landsbygden, som lägger upp enorma förråd av mat och pälsvästar...
    Annat har jag inte läst av Huovinen, så min bild av honom är just så ensidig. Den estet och naturromantiker som Juha beundrar, har jag ännu kvar att upptäcka!

    VastaaPoista
  2. Kirjottakaapa nyt muutkin. Mä kirjotan kohta Carsten Jensenin Me hukkuneista jahka saan sen luetuksi.

    VastaaPoista
  3. Carsten Jensenin kirja pohdiskelun aiheena tänä iltana BOKTID -ohjelmassa (FST5) kello 19.00

    VastaaPoista