perjantai 17. joulukuuta 2010

Mats-Eric Nilsson: Petos lautasella


Luin syksyllä Hesarin artikkelin Mats-Eric Nilssonin teoksesta Aitoa ruokaa ja kiinnostuin aiheesta. Kyseistä teosta ei kuitenkaan vielä silloin ollut HelMet-kirjastojen kokoelmissa, joten lainasin saman kirjoittajan toisen aihetta käsittelevän kirjan Petos lautasella.

Kirjassa kerrotaan, miten elintarvikkeiden tuottajat muokkaavat keinotekoisesti ruoan makua ja koostumusta voitontavoittelun kannustamina. Useat tutuilla nimillä ruokakaupassa myytävät elintarvikkeet ovat jotain aivan muuta kuin ne väittävät olevansa. Tiesitkö muuten, että tavallisessa vaniljajäätelössä ei ole vaniljaa ja tuorepuristettu appelsiinimehu on voitu puristaa miltei vuosi ennen kauppaan toimittamista? Tai tiesitkö, että joidenkin teollisten leipien valmistuksessa käytetään prosessin apuaineena sian haimasta saatua fosfolipaasia. Koska kyseessä on prosessin apuaine, joka ei jää valmiiseen tuotteeseen, siitä ei tarvitse mainita tuoteselosteessa.

Olisin ollut erityisen kiinnostunut erilaisten lisäaineiden terveysvaikutuksista, mutta niitä kirjassa käsitellään vain ohimennen ja satunnaisesti. Elintarvikkeessa olevat lisäaineet kertovat kuitenkin aina jotain elintarvikkeen laadusta: Kun tuotteeseen pitää lisätä sen koostumusta parantavia ja makua muuttavia lisäaineita, voidaan olettaa, että tuotteen muut raaka-aineet ovat niin huonolaatuisia, että niitä ei pystyisi nauttimaan ravinnoksi ilman lisäaineita.

Teoksessa siis käydään läpi erilaisia ruoan muokkauskeinoja ja syitä niiden käyttöön. Lisäaineita ja "huijauksia" kehotetaan välttämään, mutta välillä perustelutta. Turhien lisäaineiden välttelyn avuksi kirjassa on lista lisäaineista ja luettelo aidon ruoan tuottajista ja kaupoista Suomessa. Teos on siis alunperin kirjoitettu ruotsalaisesta näkökulmasta, mutta se on käännöksen yhteydessä lokalisoitu Suomeen.

2 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus. Pitääpä lainata itsellekkin tuo uudestaan kun viimeksi jäi jostain syystä lukematta.

    "Kirjassa kerrotaan, miten elintarvikkeiden tuottajat muokkaavat keinotekoisesti ruoan makua ja koostumusta voitontavoittelun kannustamina."

    Tästä tuli mieleen mainio dokumentti äänityöstä, nimeä en valitettavasti juuri nyt muista. Siinä esiteltiin mm. kaveri, joka suunnitteli murojen raksahdusääniä sekä mainostyyppi, jonka vastuulla oli kehittää mahdollisimman luotettava saundi kosmetiikkapurkkiin.

    VastaaPoista
  2. Panu. Sun kannattaisi lukea Michel Chionin teos "Audio-Vision. Sound on screen." Luin sen osana Tampereen yliopiston mediakulttuurin opintojani. Teos käsittelee äänen ja äänimaiseman käyttöä elokuvatuotannossa.

    Juha. Hyvä, että valitsit tuon kirjan. Minusta se on yhtä tärkeä kirja, kuin aikoinaan julkaistu "Vihreän kuluttajan opas. Valitse ja vaikuta."
    -Make

    VastaaPoista