perjantai 6. toukokuuta 2011

Lauren St John: Valkoinen kirahvi, Delfiinien laulu, Viimeinen Leopardi


Lauren St Johnin nuorille suunnattu trilogia sijoittuu Eteläiseen Afrikkaan. 11-vuotias Martine on menettänyt vanhempansa tulipalossa ja hänet lähetetään asumaan isoäitinsä Gwyn Thomasin luo Etelä-Afrikkaan Sawubonan luonnonsuojelualueelle. Heti Martinen saavuttua Etelä-Afrikkaan hän kuulee, että paikalliset asukkaat uskovat Sawubonaan saapuneen valkoisen kirahvin, hän kuulee myös afrikkalaisen legendan, jonka mukaan tytöllä, joka ratsastaa valkoisella kirahvilla on valta kaikkiin eläimiin. Matkalla lentokentältä isoäidin luo luonnonsuojelualueella työskentelevä Tendai vie Martinen tapaamaan tätiään Gracea, joka on zulu-heimoon kuuluva sangoma eli parantaja. Grace kertoo Martinelle tällä olevan lahjan, joka voi olla siunaus tai kirous. Sanat jäävät vaivaamaan Martinea.

Pian hän tutustuu Sawubonassa valkoiseen kirahviin, jonka nimi on Jemmy, ja oppii jopa ratsastamaan tällä. Martinella on vaikeuksia sopeutua uuteen kouluun, joten Jemmystä tulee hänen tärkein ystävänsä. Myös salametsästäjät ovat kiinnostuneet valkoisesta kirahvista, jonka monet uskovat olevan pelkkä legenda, sen turkista kun saisi paljon rahaa… Martine päättää pelastaa Jemmyn.

Trilogian toisessa osassa Delfiinien laulu Martine joutuu jättämään Jemmyn ja Sawubonan ja osallistumaan luokkaretkelle laivalle, joka seuraa sardiinien vaellusta KwaZulu-Natalin rannikkoa pitkin. Laivamatka kuitenkin keskeytyy myrskyyn, jonka seurauksena Martine luokkakavereineen päätyy autiolle saarelle delfiinien kuljettamana. Martinella on luokallaan vain yksi ystävä, Ben, ja muut kääntyvät heti haaksirikon alussa heitä vastaan. Martine ja Ben huomaavat saaren lähettyvillä hylyn, jonka salaisuuksiin he päättävät tutustua. Heidän hylkyvierailunsa seuraukset osoittautuvat todella pelottavaksi ja he tajuavat että niin he itse kuin ympäröivän meren delfiinit ovat suuressa vaarassa. Lasten on pelastettava delfiinit, olivathan nämä myös pelastaneet heidät.

Kirjasarjan viimeisessä osassa Viimeinen leopardi matkataan Martinen, Benin ja Gwyn Thomasin seurassa Matobon kukkuloille Zimbabween. Matobon luonnonpuistossa elää suuri leopardi, alueen viimeinen. Leopardi, Khan nimeltään, on salametsästäjien kaksinkertaisen kiinnostuksen kohteena. Toisaalta sen turkki olisi rahallisesti arvokas, sen lisäksi vanha legenda kertoo, että muinainen suuri aarre löytyy viimeisen leopardin viimeiseltä leposijalta, eli jos Khan saataisiin tapettua, samasta paikasta odotetaan löytyvän myös kultaa. Taas kerran Martine ja Ben huomaavat olevansa vaarassa yrittäessään pelastaa eläimiä ihmisten ahneudelta.

Lauren St Johnin trilogia edustaa nuorille suunnattua maagista realismia. Se on myös puheenvuoro ympäristön ja erityisesti yhä ahtaammalle ajettujen villieläinten puolesta. Vaikka tarinan päähenkilöt ovat lapsia, nauttii aikuinenkin Afrikan luonnon kuvauksista ja jännittävistä tarinankäänteistä. Suosittelen sarjaa lämpimästi kaikille maagisen realismin, eläinten ja Afrikan ystäville, samoin kuin kenelle tahansa lukemista kaipaavalle. Koska kyseessä on nuortenkirjasarja, ovat kirjat aika lyhyitä ja nopealukuisia, sivumäärät ovat parinsadan molemmin puolin. Ja vaikka sarjan toisen ja kolmannen osan takakannessa sanotaan kyseessä olevan itsenäisten jatko-osien, kehottaisin lukemaan kirjat järjestyksessä.

Kuvassa kirjailija Lauren St John. Kuvan lähde: Nemokustannus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti